Idag har fler individer möjlighet att till överkomliga priser bygga sin egen hemmastudio.

Det gäller förstås att man har kunskap om vad för utrustning och programvara som behövs och hur man använder den. Attityden väx med uppgiften och investera i ny utrustning i enlighet med den, är också ett bra sätt att utgå ifrån. En hemmastudio kan kosta allt från några tusenlappar till – hur mycket som helst…

Därför är det ganska viktigt att lägga ambitionsnivån på rätt nivå från allra första början. Det spelar faktiskt inte någon roll hur exklusiv studion är om man inte kan arbeta på ett proffsigt sätt. En duktig producent kan få till ett riktigt schysst ljud i en medelmåttig studio. Medan en nybörjare inte har samma förutsättningar ens i en topstudio.

Det är naturligtvis bra om man har erfarenhet från arbete i en studio eller att man får komma och praktisera i en etablerad studio – innan man gör en investering i en hemmastudio.

 

Att tänka på
Innan man börjar köpa in utrustning till sin hemmastudio är det bra att man har klart för sig hur stort utrymme man har till sitt förfogande. Handlar det om ett hörn i sovrummet, att avdela en del av vardagsrummet eller att inreda en källare till en studio?

Utrustningen ska stå framme hela tiden, så det är lätt att börja jobba.

För det fall syftet med hemmastudion är att skriva låtar räcker det med en mindre avancerad utrustning. Om det handlar om att distribuera hårdkopior i form av cd-skivor krävs en mer avancerad teknik för att slutresultatet ska bli bra. Likaså om syftet är att bygga en professionell studio på sikt för kommersiell användning, ja då krävs en annorlunda strategi.

Annat att tänka på är hur hög volym man spelar upp det inspelade på. Gäller särskilt då man har hörlurar. Vid öronsusningar eller andra problem med hörseln kan man beställa tid bland andra hos hörselmottagning i Stockholm. Var rädd om hörseln, det är betydligt svårare att skapa musik med hörselskadorHemmastudio 11

 

Ett baspaket
Datorn som behövs för musikproduktion bör var ganska ny för att ha rätt kapacitet. Vidare så behövs det ett externt ljudkort som gör det analoga ljudet digitalt. Till ljudkortet ska man kunna koppla in instrument, hörlurar och mikrofoner och hörlurar.

Ljudkortet bör ha kapacitet för mikrofonförstärkare, midiinterface (gärna för fler än ett), effekter direkt i ljudkortet samt en AD/DA omvandlare på minst 24 bit – 48 khz. Enligt DN Förutom det behövs bland annat mikrofoner, monitorer (högtalare), hörlurar midiklaviatur och programvaror i form av musikprogram. En del utrustning kan köpas begagnade, fast tänk då på att du ska ha möjlighet att få prova utrustningen innan köp.

Taggar