Att hitta rätt skivbolag är ett avgörande steg i artists karriär. Det är genom ett skivbolagskontrakt som en sångare eller musiker kan ta steget upp i den konstnärliga stratosfären och nå ut till en betydligt större publik. För många kan ett kontrakt med ett skivbolag innebära skillnaden mellan att se på musiken som en kul hobby och att satsa fullt ut på en karriär i branschen. Därför har det också berättats närmast mytiska historier om hur artister kontrakterats till skivbolag – skivkontraktet var länge det första tecknet på att man lyckats. Det gav också skivbolagen stor makt. Med det i åtanke är det kanske inte så konstigt att flera bolag har enormt starka varumärken som det skrivits otaliga böcker om.

 

Ett av de mest klassiska skivbolagen i musikhistorien är Motown Records. De hade sin storhetstid under 1960-talet; faktum är att skivbolaget fick sitt berömda namn 1960 och det markerade starten på en sällan skådad framgångssaga. Året innan hade Motown startats under namnet Tamla Records, men det var det nya namnet – som anspelade på staden Detroits starka koppling till bilindustrin – som skulle spridas världen över.

 

Motown var framför allt framgångsrika med att signa svarta artister som spelade en ny musikstil med soulinfluenser. Det skulle få namnet Motown att intimt förknippas med soul och 60-talet ses i allmänhet som en mycket inflytelserik epok i amerikansk historia. Några av artisterna, som nådde världsberömmelse hos skivbolaget, var Four Tops, The Supremes, Jackson 5 och Lionel Richie. Motown tappade något av sin lyskraft när de flyttade till Los Angeles under 1970-talet men skivbolaget finns fortfarande kvar som en underdivision till det gigantiska företaget Universal.Kända skivbolag

 

Ett skivbolag som haft stor betydelse även i våra dagar är Warner Bros. Records. Många känner säkert igen Warner-loggan från filmbranschen, och visst ingår de i samma koncern. Jack Warner hette presidenten och grundaren för hela företagsgruppen och i dag är musikdelen en av koncernens viktigaste grenar. De har genom historien haft hundratals världsberömda stjärnor kontrakterade till bolaget, där ett handplock visar stora namn som Prince, Metallica och Elvis Costello. De har fortsatt att locka stjärnor till sig och dagens stall av artister visar på rejäl stjärnglans i form av exempelvis Green Day, Mark Knopfler och Lily Allen. Företaget är baserat i Burbank i Kalifornien.

 

I dag har internet förbättrat möjligheterna att distribuera sin musik på egen hand. Det innebär att musiker och artister slipper lägga sitt öde i händerna på skivbolagsdirektörerna och kan istället hitta sin publik direkt på nätet. Nackdelen är att det kan vara svåra att skapa en inkomst, och artisterna har inte längre skivbolagsfolk som tar hand om bokföring och administration. Ett sätt att göra den egna bokföringen enklare och fakturera som privatperson är att använda sig av Frilansfinans.

Taggar