Man kan finna konst överallt – i form av tavlor och affischer – men också i det offentliga rummet, till exempel i tunnelbanor eller som inredningsdetaljer. Skivomslag är också fyllda av konst. Ibland består omslagen av motiv skapade av berömda konstnärer, men många gånger utgör omslagen en egen konstform. Idag är det till exempel populärt att dekorera sina väggar med LP-omslag. Många gånger består omslagen av en bild på bandet eller artisten i fråga, men skivomslagen kan också se ut på en mängd andra sätt. Till exempel kan de ha naturmotiv, blommönster eller abstrakta mönster.

Albumomslag av kända konstnärer

När man pratar om konst och skivomslag tänker nog många på The Velvet Undergrounds album från 1967. Skivomslaget gestaltar en banan och skapades av ingen mindre än konstnären Andy Warhol. Den kända fotografen Annie Leibowitz är ett annat stort namn inom området konst och albumomslag. Hennes verk pryder skivomslag av musiker som Patti Smith, Bruce Springsteen och John Lennon. Det finns dock konstnärer och illustratörer vars huvudområde är just att designa och skapa skivomslag. I Finland är Maria Ahonen en sådan person. Hon berättar till exempel att många finska artister vill ha blommor på sina skivomslag. I över 15 års tid har hon skapat skivomslag till många finska musiker.

Albumomslag som blir konst

Det finns alltså redan etablerade konstnärer och illustratörer som har arbetat tillsammans med flera musiker och band för att skapa deras albumomslag. Det finns dock också albumomslag vars designers är mindre kända och som har fått stå i bakgrunden till förmån för artisten eller bandet. Omslagen har däremot blivit världsberömda och pryder många väggar idag. Stora band och musikers albumomslag, exempelvis The Beatles (speciellt Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band), Pink Floyd (speciellt Dark Side of the Moon) och Bruce Springsteen (till exempel Born to Run), har gjort sig väldigt berömda med åren. Konst, musik och albumomslag kan med andra ord sägas gå hand i hand.