iStock_000083933807_SmallSpotify har vuxit snabbt de senaste åren och är ursprungligen att svenskt företag. Gillar du musik är Spotify ett väldigt bra program som du kan ladda ned kostnadsfritt till din dator, eller som app till din mobiltelefon. Du kan välja mellan att registrera dig och lyssna gratis på all musik, men då kommer du då och då få lyssna på reklamavbrott mellan låtarna. Det andra alternativet är att betala en månadsavgift och på så sätt få tillgång till musik utan reklamavbrott, vilket innebär att du får ett så kallat Premium-konto.

Lyssna via nätet eller ladda ned

En av fördelarna med att välja att betala månadsavgiften är att du kan ladda ned musik till din dator eller mobiltelefon. Detta innebär att du kan lyssna på musik även om du inte är uppkopplad mot internet (dock max i 30 dagar). En annan fördel med Spotify, oavsett om du väljer gratiskontot eller Premium-kontot, är att du kan skapa spellistor. Detta innebär att du till exempel kan skapa en lista som heter ”Popmusik” och lägga till alla de poplåtar du tycker om för att lättare få tillgång till dem vid ett senare tillfälle. Du kan även dela med dig av en spellista till en vän, eller dela en låt på sociala medier såsom Facebook. Du kan dessutom hitta nya artister på Spotify genom deras radiofunktion – artister som du kanske till och med vill se uppträda på konserter. I sådana fall kan det vara en god idé att hyra komradio till festival eller evenemang, så att du inte tappar bort dina vänner!

Färdiga och bra spellistor

En funktion som många uppskattar är Spotifys egna spellistor. Ska du bjuda över vänner på middag, ha en förfest, studera, jobba eller bara koppla av så finns det ett stort utbud av färdiga musiklistor som heter exempelvis ”Dinner Party”, ”Work”, ”Meditation” och så vidare. Ytterligare en smart funktion om du gillar att träna eller jogga är deras spellista som ändrar musik efter din springtakt. Du slipper med andra ord att skapa en lista själv med träningsmusik, utan Spotify känner av dina rörelser automatiskt och anpassar musik åt dig så att du känner dig motiverad på bästa sätt! Spellistorna som du själv skapar i Spotify blir även automatiskt sökbara så att andra kan få ta del av en lista du knåpat ihop. Gillar du exempelvis Michael Jackson kan du skapa en spellista som heter så, och andra får möjlighet att hitta den när de söker på hans namn. Spotify utvecklar ständigt sina funktioner och en nyhet är att Spoitify satsar även på tv i framtiden.