Trenden att köpa vinylskivor är just nu väldigt stark och det ser ut som att den håller i sig. Det finns olika sätt att försöka förklara varför denna trend har blivit så stark. Här ska vi försöka oss på att analysera situationen och förstå varför människor fascineras och dras till vinylskivorna. I en tid där digital musik är på frammarsch är det intressant att analysera mottrender. Det finns så oerhört mycket musik att tillgå genom enkla och mobila tjänster som Spotify, Apple Music och Deezer. Ändå väljer många att lyssna på musik från vinylspelaren.

Varför köper människor vinylskivor?

Det finns många anledningar till att köpa vinylskivor. En del menar att vinyl har en överlägsen ljudkvalitet. Så, de som är riktiga finsmakare när det gäller ljudkvalitet har ofta en dragning åt vinyl. Dessutom finns det många som uppskattar vinylskivors format. Då är det främst de stora förpackningarna och omslagen som brukar lyftas fram. En vinylskivas förpackning är nästan som ett konstverk. Lyssnar du på musik via Spotify missar du nästan helt denna dimension. många vinylköpare spelar inte skivorna som de har köpt. Utan de ställer upp skivan i en hylla och använder den som ett konstverk eller en tavla.

Andra anledningar att köpa vinyl

Ytterligare en anledning att köpa vinyl är att då får man något fysiskt som går att ta på och som man kan vara säker på att man får behålla. En del människor känner sig säkert osäkra på om tjänster som Spotify kommer att finnas kvar i framtiden och då känns det tryggt att ha musiken på skiva. Musiklyssnandet har i väldigt hög grad blivit digitalt och mobilt och det är inte alla som uppskattar detta flyktiga sätt att lyssna på musik. En del människor vill sitta ner, lugnt och stilla,och koncentrerat lyssna på musiken. Då passar det väldigt bra med en vinylspelare som kräver lite mer av lyssnaren.