När man talar om världens största skivbolag så brukar man ofta tala om ”de fyra stora”. Dessa är Universal, Warner, EMI och Sony, och tillsammans kontrollerar de ca 72 % av världsmarknaden för skivor. Fram till slutet på 90-talet talade man istället om ”de stora sex”, men genom sammanslagningar och uppköp har antalet aktörer nu minskat. Det allra största bolaget är idag franskamerikanska Universal Music Group, som på egen hand kontrollerar omkring en fjärdedel av skivmarknaden globalt sett. I denna koncern ingår en stor mängd underbolag, som till exempel Stockholm Records, Polar Music och Motown. Universal har en stor mängd världskända artister i sitt stall, bland annat Eminem, Jay-Z, Justin Bieber och Elton John. Några svenska artister som ger ut sin musik hos Universal eller någon av dess underbolag är till exempel Kent, Lars Winnerbäck och Veronica Maggio.

 

Warner Music Group
Amerikanska Warner Music Group är ett av de andra stora skivbolagen bland de fyra stora. Bolaget ägdes fram till 2011 av jättekoncernen Time Warner, ett av världens största mediabolag. Warner har gett ut musik under mycket lång tid, och dess historia går tillbaka så långt som till London år 1811, då företaget grundades under namnet Chappell & Company. Många legendariska artister ingår i Warner-koncernen, bland annat Aretha Franklin, Fleetwood Mac och Bee Gees.Världensledandeskivbolag

 

Sony och EMI
De två andra bolagen på listan över de fyra stora är japanska Sony, som i dagsläget kontrollerar över en femtedel av marknaden, och brittiska EMI med ca 13 % av marknaden. När det gäller Sony så bidrog en sammanslagning år 2004 med tyska BMG till att man skaffade sig många marknadsandelar. Det nya företaget hette Sony BMG, men bara några år senare köpte Sony ut BMG och bolagets namn blev åter Sony Music Entertainment. Kända Sony-artister är bland annat Lady Gaga, Alicia Keys och AC/DC. Brittiska EMI är det av de stora bolagen som funnits i sin nuvarande form under längst tid, och ända sedan 1931 har de gett ut skivor. De har särskilt sig från de andra skivbolagen genom att ha en mer progressiv inställning till kopiering, och avstod från att bygga in ett kopieringsskydd i sina produkter. Kända artister på EMI inkluderar Avicii, Slipknot och Sean Paul.

Taggar